rhepanol verwerking roofwatcher

Bestaande dakbedekking handhaven bij aanbrengen van zonnepanelen?

Geschreven door Ed van Tiel

Om deze vraag te beantwoorden bekijken we eerst de algemene levensverwachting van dakbedekking en zonnepanelen.

Bitumineuze en kunststof dakbedekking verouderen met de jaren, dit proces is onoverkomelijk.

Gemiddeld gaat een bitumineus of kunststof dakbedekking tussen de 20 en 25 jaar mee, daarna moet het worden vervangen. Wellicht moeten dakranden eerder worden vervangen.

Moderne zonnepanelen hebben een verwachte levensduur van ca. 30-35 jaar. Opbrengstgaranties van de fabrikant kunnen oplopen tot 30 jaar. Dus hoe langer de zonnepanelen liggen, hoe hoger het rendement voor u!

Uit bovenstaande informatie blijkt dus dat een dakbedekking een kortere levensduur heeft dan een zonnepaneel. Wat zijn de gevolgen van het tussentijds verwijderen van de zonnepanelen om de dakbedekking te vernieuwen?

Allereerst komt de opbrengstgarantie van de fabrikant op de zonnepanelen te vervallen.

Daarnaast raakt (uit ervaring) 50% van de panelen beschadigd (microcracks) bij het demonteren. Deze microcracks zijn minuscule haarscheurtjes die op den duur opbrengstvermindering of brandgevaar kunnen geven (zelfs bij glas-glas panelen). Dus: geen garantie meer en verlies van minimaal 50% van de opbrengst.

Dus probeer het plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen van dakbedekking zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen in verband met bovenstaande punten.

Wat te doen als u nu zonnepanelen wil gaan plaatsen op uw bestaande dakbedekking die recentelijk aangebracht is of al 10 jaar oud is?

Indien de dakbedekking zeer recentelijk is aangebracht lijkt er niet veel aan de hand te zijn. In het slechtste geval zal de dakbedekking na 20 jaar moeten worden vervangen  met de hierboven vermelde gevolgen, maar zijn de zonnepanelen al  terugverdiend. Echter let op garanties van de dakbedekking, deze vervallen indien er door derde zonnepanelen op worden aangebracht. Bij lekkage zal de pandeigenaar aan het kortste eind trekken, deze zal de rekening mogen betalen.

Maar wat als uw dakbedekking 10 jaar oud is? In het slechtste geval zal de dakbedekking nog 10 jaar meegaan (van dakranden moeten waarschijnlijk eerder worden vervangen) en de zonnepanelen hebben dan (na 10 jaar) nog een opbrengstgarantie van 20 jaar. Maar dan moet de dakbedekking vervangen worden en moeten de zonnepanelen verwijderd en daarna weer teruggeplaatst worden. Naar alle waarschijnlijkheid zullen 50% van de panelen vervangen moeten worden voor nieuwe en verliezen de overige (nog goede) zonnepanelen hun opbrengstgarantie. Kortom, flink wat extra kosten én absolute kapitaalsvernietiging!

Dus algemeen advies van experts: vervang je dakbedekking voordat er zonnepanelen worden geplaatst. Diverse verzekeringsmaatschappijen adviseren al: “Indien verwachte levensduur van de dakbedekking korter is dan de ontwerplevensduur van de zonnepanelen dient de dakbedekking te worden vernieuwd”.

Conclusie: Dakbedekking, die ouder is dan 10 jaar, absoluut vervangen voor het aanbrengen van zonnepanelen. Is het budget niet toereikend voor een nieuwe dakbedekking wacht met het plaatsen van zonnepanelen.

scherm­afbeelding 2023 11 09 om 11.58.09

Artikel delen:

De mogelijkheden bespreken?

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende dakinspectie om daarna samen de mogelijkheden te bespreken.