• (24/7 bereikbaar!) 085 - 747 0057
  • beheer@roofwatcher.nl

Bouwteam partner

Roofwatcher

SENIORENAPPARTEMENTEN

Bij Rijksmonument De Lange Akker (1920) in Berkel-Enschot zijn 57 wooneenheden voor senioren gerealiseerd in twee appartementenvleugels. De nieuwe appartementenvleugels sluiten qua vormgeving en materiaalgebruik aan op het bestaande Rijksmonument welke is ontworpen volgens de blauwdrukken van de beroemde Amerikaanse architect F.L. Wright.
Daar waar het Rijksmonument op een grote plint staat, staan de nieuwe appartementenvleugels in een zogenaamde ‘sunken garden’. Hierdoor krijgt het Rijksmonument zijn oorspronkelijke prominente positie op het landgoed De Lange Akker weer terug.

Roofwatcher heeft hier een hoogwaardige Resitrix EPDM dakbedekking aangebracht. De  EPDM Resitrix  is mechanisch bevestigd en naden zijn met föhn-las techniek gedicht. De werkzaamheden zijn uitgevoerd zonder gebruik van open-vuur.

 

Historie

Het Estelgebouw

Landhuis De Lange Akker werd in 1920 gebouwd voor een Tilburgse wollenstoffenfabrikant, Leon Swagemakers. Het huis had veel weg van het beroemde ‘Robie House’, dat de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright in 1909 in Chicago bouwde. Naar verluidt was deze gelijkenis te danken aan mevrouw M. Swagemakers-Janssens, die in 1919 terugkwam van een bezoek aan haar broer in Amerika. Tussen haar bagage zat een exemplaar van het tijdschrift “The Ladies’ Home Journal” waarin een foto stond afgebeeld van het Robie House. Die foto toonde zij haar man, die er op zijn beurt mee naar de architect Warners ging met de vraag: ‘Kunt u dit huis nabouwen?’. De villa deed de plaatselijke boerenbevolking nog het meeste aan industriële architectuur denken en werd door hen dan ook ‘de melkfabriek’ genoemd. Warners maakte eveneens een ongedateerd ontwerp voor een hanglamp voor de ‘heerenkamer’ van het huis. De heer Swagemakers verkocht het gebouw na de oorlog aan het Witte Kruis, dat er een opleidingsinstituut van maakte. Eind jaren tachtig van de twintigste eeuw werden aan de rechterzijde de nodige gebouwen bij- en aangebouwd, zodat de verschijningsvorm drastisch veranderde en de pergola en het theehuis moesten worden afgebroken. Het pand is rijksmonument., Warners, F.A. 1919-1920

Geschiedenis

De Lange Akker

Landhuis De Lange Akker kent een lange geschiedenis: In 1920 is het gebouwd in opdracht van textielfabrikant Swagemakers. Familie Swagemakers-Verschuuren hebben tot 1966 in De Lange Akker gewoond.

Vanaf 1966 was De Lange Akker het domein van Noord-Brabantse Kruisvereniging. De Lange Akker werd getransformeerd tot een interne kraamverzorgingsopleiding.

Vanaf 1988 kreeg De Lange Akker weer een nieuwe functie: een kantoorgebouw. De Provinciale Kruisvereniging zetelde hier met haar hoofdkantoor. Het gebruik als kantoor werd vanaf 1996 voortgezet. Maar dan in de vorm van kleinschalige, flexibel te huren, kantoorkamers.

Architectuur

Een deel van De Lange Akker is een rijksmonument. Het gaat daarbij om het middenstuk van het oude landhuis. Natuurlijk zal dit deel bewaard blijven. Sterker: dit deel zal in de nabije toekomst beter tot zijn recht komen.

langrakker

Monument

Het Rijksmonument; villa De Lange Akker, neemt een bijzondere plek in aan de Bosscheweg te Berkel-Enschot. De villa valt op door zijn verheven positie op landgoed De lange Akker en bijzondere architectuur, welke zeldzaam is in Nederland.

Het ontwerp van de Amsterdamse architect F.A. Warners uit 1919 is geïnspireerd op de architectuur van de Amerikaanse architect F.L. Wright. Het oeuvre van F.L. Wright kenmerkt zich door architectuur welke een relatie aangaat met het omliggende landschap, overstekken, schaalsprongen en horizontale belijningen.

Warners heeft de stijlkenmerken van Wright in combinatie met enkele kenmerkende elementen uit de toentertijd heersende stijl van de Amsterdamse School vertaald in het unieke ontwerp voor Villa De Lange Akker uit 1920.

Transformatie

Na de oorlog werd het oude landhuis verkocht en heeft daarna dienst gedaan als opleidingsinstituut en bedrijfsverzamelgebouw. Op dit moment staan we aan de vooravond van een nieuwe transformatie. De oorspronkelijke functie; wonen, keert terug waarbij het oude landhuis het nieuwe middelpunt en katalysator wordt van het landgoed.

WILT U HIER OOK STAAN?
VRIJBLIJVENDE OFFERTE AANVRAGEN