• 085 - 747 0057
  • beheer@roofwatcher.nl

Geschiedenis

De Lange Akker

Landhuis De Lange Akker kent een lange geschiedenis: In 1920 is het gebouwd in opdracht van textielfabrikant Swagemakers. Familie Swagemakers-Verschuuren hebben tot 1966 in De Lange Akker gewoond.

Vanaf 1966 was De Lange Akker het domein van Noord-Brabantse Kruisvereniging. De Lange Akker werd getransformeerd tot een interne kraamverzorgingsopleiding.

Vanaf 1988 kreeg De Lange Akker weer een nieuwe functie: een kantoorgebouw. De Provinciale Kruisvereniging zetelde hier met haar hoofdkantoor. Het gebruik als kantoor werd vanaf 1996 voortgezet. Maar dan in de vorm van kleinschalige, flexibel te huren, kantoorkamers.

Architectuur

Een deel van De Lange Akker is een rijksmonument. Het gaat daarbij om het middenstuk van het oude landhuis. Natuurlijk zal dit deel bewaard blijven. Sterker: dit deel zal in de nabije toekomst beter tot zijn recht komen.

langrakker

Monument

Het Rijksmonument; villa De Lange Akker, neemt een bijzondere plek in aan de Bosscheweg te Berkel-Enschot. De villa valt op door zijn verheven positie op landgoed De lange Akker en bijzondere architectuur, welke zeldzaam is in Nederland.

Het ontwerp van de Amsterdamse architect F.A. Warners uit 1919 is geïnspireerd op de architectuur van de Amerikaanse architect F.L. Wright. Het oeuvre van F.L. Wright kenmerkt zich door architectuur welke een relatie aangaat met het omliggende landschap, overstekken, schaalsprongen en horizontale belijningen.

Warners heeft de stijlkenmerken van Wright in combinatie met enkele kenmerkende elementen uit de toentertijd heersende stijl van de Amsterdamse School vertaald in het unieke ontwerp voor Villa De Lange Akker uit 1920.

Transformatie

Na de oorlog werd het oude landhuis verkocht en heeft daarna dienst gedaan als opleidingsinstituut en bedrijfsverzamelgebouw. Op dit moment staan we aan de vooravond van een nieuwe transformatie. De oorspronkelijke functie; wonen, keert terug waarbij het oude landhuis het nieuwe middelpunt en katalysator wordt van het landgoed.