• 085 - 747 0057
  • beheer@roofwatcher.nl

Renovatie loods 8

Port of Amsterdam

Havenbedrijf Amsterdam (Port of Amsterdam) pleegt periodiek onderhoud op de vastgoedbezittingen in het havengebied en heeft daarbij duurzaamheid en total cost of ownership als uitgangspunt. Bij de vernieuwing van de dakbedekking is gekozen voor Rhepanol mede omdat dit dakmembraan de levensduur van de op het dak te plaatsen zonnepanelen overschrijdt.

Rhepanol is een inert product het veroudert niet en scheidt geen vervuilende stoffen af. De aanschafkosten zijn misschien hoger dan die van andere dakbedekkingsproducten, als je kijkt naar de total cost of ownership zijn de uiteindelijke kosten aanzienlijk lager. Er is minder onderhoud nodig en je krijgt een premium product voor terug dat duurzamer is in het gebruik.

Het naoorlogse gebouw, loods 8, met betonnen dakbogen, indertijd en diverse keren daarna voorzien van bitumen dakbedekking. Bij de dakrenovatie is gebruikgemaakt van klittenbandsysteem (Grip-Fix) in combinatie met Rhepanol HFK. Gezien de ligging van het gebouw, midden in het open havengebied, is gekozen voor Grip-Fix vanwege zijn stormvastheid. Door toepassing van Grip-Fix zijn er aanzienlijk minder naden op het dak aanwezig wat ten goede komt aan de productiviteit en de uiteindelijke kwaliteit.

Onze tevreden klant, Havenbedrijf Amsterdam, kan het dak van lood 8 de komende 60 jaar zorgeloos beheren.

NIEUWBOUW VESTIGING

De Lingeborgh

O.R.S. Lek en Linge, vestiging de Lingeborgh zal een permanente uitbreiding gaan realiseren voor 300 leerlingen. Het wordt een solitair gebouw op de campus. De locatie grenst aan de Rabobank, de huidige fietsenstalling en de boomgaard aan de overzijde van het water. Het ontwerp bestaat uit een compact alzijdig gebouw. Het gebouw zal deels onder maaiveld worden gesitueerd (niveau 0). Dit souterrain bestaat uit de dubbele gymzaal met kleedruimten e.d. De hoofdentree is gesitueerd op niveau +1. Op dit niveau is er zicht in de gymzalen die zich uitstrekken over 2 bouwlagen. Alle daken worden voorzien van Rhepanol dakbedekking met een bewezen levensduur van 50 jaar. De gymzalen worden voorzien van dakbegroeiing.

Dakbedekking Rhepanol

2100m2

Uit onderzoek oude daken met Rhepanol® blijkt dat de dakbedekking nagenoeg niet verouderd. Daken van 30 jaar oud voldoen nog ruimschoots aan de productienormen voor nieuwe Rhepanol® dakbanen. FDT monitort daken welke ouder zijn dan 60 jaar, en die nog steeds voldoen aan de productienormen van de huidige producties.  Conclusie is dan ook dat Rhepanol® dakbanen nagenoeg niet verouderen. Grootonderhoud met Rhepanol® is gezien de veroudering niet nodig, ook algemeen onderhoud kan worden beperkt tot het schoonmaken van de afvoeren.

Na 20 jaar was de bestaande PVC dakbedekking toe aan vervanging. De bestaande PVC dakbedekking was volledig op, met als gevolg, grote lekkages. Roofwatcher heeft op dit pand het volledige dak gerenoveerd met Rhepanol dakbedekking. De opdrachtgever is nu voor minimaal 60 jaar ontzorgt m.b.t. zijn dak.

Roofwatcher ontzorgt de pandeigenaar met Rhepanol.

Bouwteam partner

Roofwatcher

SENIORENAPPARTEMENTEN

Bij Rijksmonument De Lange Akker (1920) in Berkel-Enschot zijn 57 wooneenheden voor senioren gerealiseerd in twee appartementenvleugels. De nieuwe appartementenvleugels sluiten qua vormgeving en materiaalgebruik aan op het bestaande Rijksmonument welke is ontworpen volgens de blauwdrukken van de beroemde Amerikaanse architect F.L. Wright.
Daar waar het Rijksmonument op een grote plint staat, staan de nieuwe appartementenvleugels in een zogenaamde ‘sunken garden’. Hierdoor krijgt het Rijksmonument zijn oorspronkelijke prominente positie op het landgoed De Lange Akker weer terug.

Roofwatcher heeft hier een hoogwaardige Resitrix EPDM dakbedekking aangebracht. De  EPDM Resitrix  is mechanisch bevestigd en naden zijn met föhn-las techniek gedicht. De werkzaamheden zijn uitgevoerd zonder gebruik van open-vuur.

 

Historie

Het Estelgebouw

Landhuis De Lange Akker werd in 1920 gebouwd voor een Tilburgse wollenstoffenfabrikant, Leon Swagemakers. Het huis had veel weg van het beroemde ‘Robie House’, dat de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright in 1909 in Chicago bouwde. Naar verluidt was deze gelijkenis te danken aan mevrouw M. Swagemakers-Janssens, die in 1919 terugkwam van een bezoek aan haar broer in Amerika. Tussen haar bagage zat een exemplaar van het tijdschrift “The Ladies’ Home Journal” waarin een foto stond afgebeeld van het Robie House. Die foto toonde zij haar man, die er op zijn beurt mee naar de architect Warners ging met de vraag: ‘Kunt u dit huis nabouwen?’. De villa deed de plaatselijke boerenbevolking nog het meeste aan industriële architectuur denken en werd door hen dan ook ‘de melkfabriek’ genoemd. Warners maakte eveneens een ongedateerd ontwerp voor een hanglamp voor de ‘heerenkamer’ van het huis. De heer Swagemakers verkocht het gebouw na de oorlog aan het Witte Kruis, dat er een opleidingsinstituut van maakte. Eind jaren tachtig van de twintigste eeuw werden aan de rechterzijde de nodige gebouwen bij- en aangebouwd, zodat de verschijningsvorm drastisch veranderde en de pergola en het theehuis moesten worden afgebroken. Het pand is rijksmonument., Warners, F.A. 1919-1920

Bouwteam partner

Roofwatcher

Begin 2016 heeft, Condor Wessels, Roofwatcher betrokken bij de opnames c.q. inspecties en advisering voor de dakconstructie opbouw van Estel. Onze opdracht als bouwpartner was “onderzoek de mogelijkheden om alle daken te laten fungeren als luxe gebruiksruimtes”. Na 3 maanden van intensief dakonderzoek en bouwfysische onderbouwingen hebben wij uiteindelijk een dakadvies en werkomschrijving uitgebracht. Alle daken zijn in kaart gebracht en beoordeeld, tevens zijn er nieuwe detailleringen door Roofwatcher gemaakt, hetgeen resulteerde in een dakadvies-werkomschrijving van 90 pagina’s. Wij zijn tot de conclusie gekomen, gezien de prestatie verwachtingen voor het dak, om alle dakvlakken te slopen. Een nieuwe hoogwaardige aluminium dampremmer als basis voor de verdere opbouw. Gevolgd door polyisocyanuraan isolatie gezien de lage opstand hoogtes en drukvastheid. Met een bijzondere FPO 1,6mm dik dakbaan als waterdichte duurzame en betrouwbare afdichting. Alle details zijn uitgevoerd zonder openvuur. De keramische dakterrastegels 750x750x20mm, welke op verstelbare tegeldragers door ons worden aangebracht, geven het gehele gebouw een bijzondere exclusieve uitstraling. Opdrachtgever, appartement eigenaren en de aannemer zijn bijzonder te spreken over onze manier van aanpak en uiteindelijke uitvoering die tot in de kleinste details is voorbereid. Onze uitgebreide werkomschrijving is tevens gebruikt als rode leidraad voor de gehele bouwplanning. Roofwatcher is trots om als bouwpartner te kunnen en mogen bedragen aan dit soort bijzonder complexe megabouwconstructies.

Historie

Het Estelgebouw

Midden jaren ’70 was staalconcern Estel – juist ontstaan uit een fusie van Hoogovens te Velsen en Hoesch uit Dortmund – op zoek naar een nieuwe plek voor het hoofdkantoor. Het werd Nijmegen, geografisch gezien tussen de twee fabrieken in gelegen. De van oorsprong Hongaarse architect Alexander Bodon ontwierp voor Estel een kantoorgebouw met kruisvormige plattegrond en volledig opgebouwd uit beton, glas en – natuurlijk – staal. Naar boven toe liet Bodon het gebouw verspringen, zodat het als het ware een verlengstuk werd van de steile helling waarbij het was gebouwd. De terrasvormen lijken geïnspireerd door de sawah’s in Indonesië, een land dat de architect had bezocht enige tijd vóórdat hij deze opdracht had gekregen. De begane grond van het kantoorgebouw bleef zoveel mogelijk open, zodat er vanaf de Barbarossastraat enig doorzicht zou blijven op de weidse Ooijpolder. Stalen kolommen op de begane grond dragen telkens een vierkant kruis, waarop kleinere stalen kolommen rusten, die op hun beurt de liggers van de verdiepingen dragen. Dankzij deze constructie dragen de gevels geen gewicht en konden deze grotendeels uit glas worden opgetrokken. De verdiepte tuin is van de hand van Mien Ruys.

In 1976 was het gebouw voltooid. Nadat Estel in de jaren ’80 uiteen was gevallen, hield de provincie Gelderland er een tijd kantoor en in 1990 nam Nijmeegse ingenieurs- en architectenbureau Royal Haskoning het markante kantoorgebouw in gebruik. Het kantoorgebouw werd in 2003 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst en was daarmee het jongste monument van de stad.  Eind 2014 vertrok Haskoning en daarna startte de verbouwing van het complex tot luxe appartementen.

Nijmegen

Estel residence